A villányi borvidék pincészetei ez évre tervezett turisztikai árbevételük 15-25 százalékát már elbukták a járvány miatt. Ám a helyi borászok a talpra állás szorgos művészei, ezért bíznak az újjászületésben.
A villányi pincészetek is kénytelen voltak március közepén bezárni szállodáikat, éttermeiket és borozóikat, ennek ellenére e vállalkozások alkalmazottai közül alig néhányan lettek álláskeresők. Hogy miért volt ez így, arról Bock József, a róla elnevezett pincészet 72 esztendős gazdája ekképp beszél: "Van egy 40 szobás szállodánk és két olyan éttermünk, ahol 200-200 vendég szórakozhat. Mikor ezek leálltak, ötven embert kellett szabadságra küldenünk. Aztán megkérdeztük őket, vállalnak-e munkát a szőlőinkben és a szállodánk felújításában. Szinte mindenki igent mondott, így akkortól a vendéglátásban dolgozók a szőlőbe jártak és építőipari munkát végeztek."
Csaknem valamennyi pincészet ugyanezzel a recepttel igyekezett úrrá lenni a leállás okozta nehézségeken. A megoldás vesztesei a környék napszámosai voltak, hisz munkájukat elvégezték a pincérek, a recepciósok és az irodisták. És vesztesek a pincészetek is: az Év Borásza kitüntetést 1997-ben elnyerő Bock József azzal számol, hogy pincészetének a vendéglátásból 2020-ra kalkulált 500 milliós árbevétele legalább ötödével szerényebb lesz. Hasonló kieséssel számol a többi pincészet is.
A Vylyan Pincészet a következő hét végén újra megnyitja a kulturális és gasztronómiai rendezvényeiről híres, kisharsányi teraszát - tudtuk meg Debreczeni Mónikától, a cég birtokigazgatójától. A környező hegyekről és szőlőkről megunhatatlan panorámát festő terasz eleinte csak szombaton és vasárnap fogad vendégeket, aztán ha az érdeklődés visszaáll a régire, pénteken és a csütörtökön is programok várják az idelátogatókat.
A Bock pincészet éttermei május végétől nyitnak. Bock nem tart a jövőtől, azt mondja, hogy az elmúlt napokban nagyon sokan érdeklődtek arról, „mikor indulnak már?”, s mindebből egyértelmű: Villány kitartó közönsége alig várja, hogy zsongás legyen a borvidéken.
A Gere Pincészet 34 szobás szállodája és étterme is május végén nyit meg újra. A pincészet idén nem tudja megrendezni hagyományos és mindig roppant sikeres júniusi jazzfesztiválját, ennek ellenére az Év Borásza titulussal 1994-ben kitüntetett Gere Attila optimista: "Az emberek ki vannak éhezve az együttlétre, a közös szórakozásra. Nekünk kedvez az is, hogy ezen a nyáron kevesebben mennek majd külföldre pihenni. Arra készülök, hogy le fognak támadni minket."