„Elkaphatom a betegséget az élelmiszereken keresztül? Elég, ha csak vízzel mosom meg a nyersen fogyasztandó zöldségeket, gyümölcsöket? Mit egyek, hogy a lehető legjobban támogassam az immunrendszerem, a testi és lelki egészségem a járvány ideje alatt?” – Sokakban felmerülhettek ez a kérdések az elmúlt időszakban. A környezetbarát étkezéssel foglalkozó Felelős Gasztrohős Alapítvány útmutatót készített a válaszokhoz; a biztonságos étel- és alapanyag-rendeléshez.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az étel a vírus terjedésének forrása vagy útja lenne, de érdemes néhány „óvintézkedést” bevezetni; például melegítsük újra a rendelt ételt, tegyük tálcára vagy egy újságpapírra a megvásárolt termékeket, alapanyagokat, alaposan öblítsük le a zöldségeket, gyümölcsöket és a kipakolás előtt és után, valamint az étkezések előtt is mossunk kezet. Most is érdemes a helyi termelőket, valamint a környezetbarát megoldásokkal működő éttermeket választani, a saját és a bolygónk egészségének érdekében” – mondta az alapítvány igazgatója, Varga Judit.
A vírushelyzetben még fontosabb, hogy milyen forrásból, milyen alapanyagokat fogyasztunk, hiszen az étkezésünk, az emésztésünk hozzájárul a mentális állapotunkhoz is. A stresszesebb, megterhelőbb időszakok átvészelésében, mint amilyen a mostani is, sokat segíthet, ha étrendünkbe minél több helyi, szezonális zöldséget-gyümölcsöt építünk be ” – mondta az útmutató készítésében szintén részt vállaló Vida Katalin pszichológus, a Babramegy blog szerzője.
Az otthon töltött időkben az ember hajlamos egész nap nassolni. Érdemes odafigyelni, hogy legyen mellettünk mindig egy pohár víz, és először ebből kortyoljunk, ez is csökkentheti ugyanis a nassolás mennyiségét. Ha mégis bekapnánk valamit, az egészségtelen, feldolgozott élelmiszerek, édességek helyett inkább egy-egy répa, alma vagy pár szem olajos mag legyen – tette hozzá Papp Andrea, táplálkozástudományi szakember, a Napi Táptudás blog szerzője, aki szintén közreműködött az itt található infografikák elkészítésében.