Bioritmus;szuperételek;

- Szuperételek segíthetnek az egészség megőrzésében

Ha valójában nincs is szupererejük, a gyorsételeknél összehasonlíthatatlanul egészségesebbek azok a magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú élelmiszerek, amelyekért ráadásul a világ végére sem kell menni.

Bár nincs még megegyezés arról, mit lehet szuperételeknek nevezni, Horváth Kata, a Duna Medical Center dietetikusa azokat az ételeket, élelmiszereket sorolja ebbe a kategóriába, amelyeknek kiemelkedően magas a vitamin- és ásványianyag tartalma, ezért egészségesek, egészségmegőrző hatásuk van. Sokan úgy vélik, ilyenekért a világ végére kellene menni, de nem (csak) különleges és egzotikus bogyókra, magokra kell gondolni, szuperélelmiszert a zöldségesnél is kapunk, de a konyhánk is rejthet ilyen egészséges alapanyagot.

Az antibakteriális hatású, értékes tápanyagokat tartalmazó méz például rendszeres, de mértéktartó fogyasztás esetén sokrétű táplálkozás-egészségügyi előnyökkel szolgál. Nem árt tudni viszont, hogy gyors vércukoremelő hatása magas kalóriatartalommal párosul. A 40 fok feletti hőmérséklet csökkenti az „erejét”, elveszi aroma- és illatanyagait is, ezért nem javasolt forró teába vagy felolvasztott vajba vagy margarinba keverni süteménykészítés közben.

Vannak olyan szuperételek, amelyek attól nagyszerűek, hogy noha magasabb zsírtartalmúak, kedvező zsírsavösszetételüknek köszönhetően csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ilyen például a len, a köles, az avokádó, az olíva, ám a dietetikus figyelmeztetett: ezek fogyasztásánál is mértékletességre van szükség. A gyümölcsök jellemzően alacsony kalóriatartalommal bírnak, nem úgy a superfoodnak nevezhető kékszőlő, amely, mint minden szőlőfajta, magas szénhidrát-, ezáltal kalóriatartalmú is. Antioxidáns hatása bizonyított, a benne található rezveratol hatóanyagnak köszönhetően védelmet nyújt a daganatos megbetegedések, az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegségekkel szemben.

Nem mindegy a hogyan

Mandula, mogyoró, paradicsom, lenmag, kék áfonya, alma, torma, csipkebogyó, napraforgó – mind részei lehetnek a kiegyensúlyozott, egészséges étrendnek, sőt segítségükkel szuperételeket készíthetünk – mondta a dietetikus. Ha ráadásul olyan, itthon termett alapanyagokat vásárolunk, amelyek a hosszabb szállítást elkerülve nem veszítenek vitamin- és ásványianyag-tartalmukból, tovább fokozhatjuk a belőlük készített ételek „szuperségét”. Színesítésre lehet használni külföldről érkező Goji-bogyót, algákat, chia magot, gránátalmát, avokádót. Ezek C-vitamin, vas, rost-, értékes flavonoid- és zsírsavtartalma egészségjavító, emésztést segítő, daganatmegelőző hatású. Ahhoz, hogy megőrizzék értékes anyagaikat, puhára főzés helyett gőzben vagy serpenyőben vagy fedő alatt érdemes roppanósra párolni a zöldségeket – ajánlotta a szakember. 

Színesít is a Goji bogyó

Szuperitaloknak tartják a sportoláshoz, teljesítményfokozásra, hidratálásra és izomtömeg növelésére készített, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjével dúsított folyékony termékeket. Ezek nem minden mozgásnál szükségesek és fogyasztásuknál fontos a mértékletesség. A vörösbort a magas antioxidáns és polifenol tartalma miatt szintén egészségesnek szokás minősíteni, mérsékelt fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú diabetes és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, emelheti a „jó”, HDL koleszterinszintet, valamint gyulladást és trombózisképződést gátló és inzulinérzékenységet javító hatással bír.

Lehet túl sok a szuperség?

A szervezet sok vitamint és ásványi anyagot képes „elnyelni”, de a felhalmozódásuk betegségeket is okozhat, ezért nem ajánlott túlzásokba esni. A túl sok, hasznosulni képtelen kalcium például az érfalakra letapadva érrendszeri betegségeket okozhat. Az ajánlások akár napi többszöri rostfogyasztást is ajánlanak, de a sok és nem megfelelő összetételű rost akár hasmenést, alacsony folyadékfogyasztás mellett pedig bélcsavarodáshoz vezető székrekedést is okozhat. A szuperalapanyagok és a különböző multivitamin-készítmények, étrendkiegészítők együttes fogyasztása előtt érdemes szakember tanácsát kérni, különösen várandósság, intenzív fizikai munka, aktív sportolás, erős szellemi terhelés, műtét után felépülés esetén – figyelmeztetett a dietetikus.

A különleges szigetelőbevonattal energiát megtakarítva lehet szabályozni a hőt, ráadásul a széndioxid-kibocsátást is csökkenti – állítják a kutatók.