Hatalmas üzlet az élelmiszer-kereskedőknek is a karácsony és a szilveszter, derül ki Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárának, Vámos Györgynek a Magyar Nemzetnek adott interjújából. Mint nyilatkozta,
Idén novemberrel összehasonlítva nagyjából százmilliárd forint a decemberi többlet, vagyis körülbelül ennyit költünk a karácsonyi és a szilveszteri menüre. Ez visszaosztva azt jelenti, hogy átlag 10 ezer forint körüli többletköltés jut mindenkire ilyenkor.
A lakosság jelentős része szállodákban, vendéglátóhelyeken tölti az esztendő utolsó napjait. A novemberi 92 milliárd forint után decemberben 110-115 milliárd forintos forgalom várható az éttermi vendéglátásban.
Szilveszterkor felfut a pezsgő, a virsli, a kolbász, a hurka, a mustár és a lencse iránti igény – a gyöngyöző alkoholos italból például ilyenkor értékesítik az éves forgalom 25-30 százalékát, a virsliből pedig 10-15 százalék az éven belüli arány. A húsok közül a sertés a legnépszerűbb, baromfit sokan babonából nem vesznek szilveszterre, míg a haláru nagy része karácsonykor kelt el.
A bevásárlási roham árnyoldala, hogy azt Vámos szerint jellemzően az utolsó pillanatra hagyja mindenki. Ennek eredménye, hogy szombaton például egy budapesti pláza parkolóját is le kellet zárni a tömeg miatt. A főtitkár szerint ilyenre hétfőn is számítani lehet.