Tudomány;ökoszisztéma;gyomnövény;

- A gyomok nemhogy ártanak, jót is tehetnek a termésnek

A gyomnövények valójában segíthetnek a terméshozam növelésében. A pisai egyetem kutatása igazolta, hogy a biológiai sokféleség pozitívan hat az ökoszisztémára.

A termesztett növényekkel élő gyomok bizonyos szintű sokféleségének megőrzése segít csökkenteni a terményveszteséget – állapította meg a pisai Szent Anna Egyetem agrobiodiverzitási programjában részt vevő doktorandusz, Guillaume Adeux által vezetett hároméves tanulmány. Az eredmények szerint az úgynevezett „ökológiai fülkék” – egy élőlény szerepe, státusza az élőhelyén – betöltésével bizonyos gyomok megakadályozzák, hogy az invazívabb fajok gyökeret verjenek és ellepjék a termőföldeket. Mindez megerősíti azt a feltételezést, hogy 

a biológiai sokféleség pozitív tényező az ember által létrehozott és a természet adta ökoszisztémákra nézve is.

Az intézmény közleménye szerint a tanulmány eredményei egy új, „agroökológiai” szemlélet felé mutatnak, amely a különböző fajok közötti interakció hasznosítására épül a terméshozam növelése érdekében, miközben csökkenti a rovarirtószerek iránti igényt és ezzel együtt azok negatív hatását az emberi szervezetre. 

A Nature Sustainability című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány a franciaországi INRA mezőgazdasági kutatóintézet együttműködésében készült.

A tudatos táplálkozás és az ízléskultúra a téma a 4. Olasz gasztronómiai világhéten, amelynek keretében kóstolókkal, szemináriumokkal, filmvetítésekkel és egyéb programokkal népszerűsítik az olasz konyhát hétfőtől Magyarországon is.