A felnőtt lakosság 9-23 százalékát érintő bélbetegség, az irritábilis bélszindróma (IBS) jelentkezhet erős hasi görcsök, puffadás és hasmenés formájában, de van, akinél székrekedést okoz, sőt az is előfordul, hogy a hasmenés és a székrekedés felváltva követi egymást. A betegség krónikus, azaz hol jobb, hol rosszabb a beteg állapota. A panaszokat felerősíthetik más betegségek, nőknél menstruáció idején is erősebbek a tünetek. Gyakori, hogy hosszabb ideje tünetmentes beteg panaszai stresszhelyzetben kiújulnak, de bizonyos ételek vagy sok evés után is rosszabbul érezheti magát – mondta Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
A hasi panaszokat gyógyszerekkel enyhíteni lehet: görcsoldó, székletfogó vagy éppen hashajtó hatású készítményeket írhat fel az orvos, de a tüneti kezelés mellett jelentős életmódbeli változtatásokra is szükség van. Sokat segíthet valamilyen stresszkezelő technika elsajátítása és a rendszeres és kímélő testmozgás.
A FODMAP mozaikszó különböző szénhidrátokat jelöl: a fermentábilis oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok kezdőbetűinek összeolvadásából keletkezett. A rövidláncú szénhidrátok és bizonyos cukrok a vékonybélben rosszul szívódnak fel. A nem felszívódott szénhidrátok vizet szívnak a bélbe, illetve a vastagbélben élő baktériumokhoz kerülnek, amik megemésztik, erjesztik és gázok képződnek. Low FODMAP diéta során azokat az ételeket kell kerülni, amelyek nagyobb mennyiséget tartalmaznak a tüneteket okozó szénhidrátokból és azokat lehet fogyasztani, amelyek alacsony FODMAP tartalmúak. A diéta összeállításához és testreszabásához javasolt dietetikus segítségét kérni – mondta a gasztroenterológus.
A FODMAP-diéta nem teljes ételcsoportokat zár ki az étrendedből, hanem az egyes ételcsoportokon belül ajánlja csökkenteni bizonyos ételek fogyasztását, miközben másokat előnyben részesítünk a számunkra megfelelő mennyiségben – írta a Dívány.
A diszacharidok közé tartózó laktóz fogyasztásának mérséklése a tej és tejtermékek, a sajt, a túró, a joghurt, a tejszín, a fagylalt fogyasztásának csökkentését jelenti. A monoszacharidok közé tartozó fruktóz az édes gyümölcsökben, az almában, a körtében, a barackban, a cseresznyében, a mangóban, a görögdinnyében található. Az oligoszacharidokhoz sorolható fruktán többek között a rozsban, búzában, árpában, illetve a brokkoliban, hagymában, kelbimbóban, spárgában, céklában és más zöldségekben van jelen. Ugyanebbe a csoportba tartoznak a galakto-oligoszacharidok (GOS), amelyek a borsóban, a lencsében, a veteménybabban és a szójában, továbbá szintén a brokkoliban és hasonló zöldségekben lelhetőek fel. A poliol, vagyis a cukoralkohol is azt édes gyümölcsökben, de a gombában, a karfiolban, a cukorborsóban és a mesterséges édesítőszerekben, cukormentes rágógumikban és édes gyógyszerekben található.
Alacsony FODMAP értékű élelmiszerek a növényi tejek, a lágyabb fajtájú sajtok. Ajánlott az áfonya, a sárgadinnye, a grapefruit, a kivi, a citrom, a lime, a narancs és az eper, zöldségekből pedig a bambuszrügy, a babcsíra, a répa, az uborka, a saláta, a padlizsán, az olajbogyó, a burgonya, a petrezselyem, az újhagyma és a fehérrépa fogyasztása.
A low FODMAP diéta kizárólag diagnosztizált IBS esetén javasolt étrend.
puffadást, hasmenést, hasi görcsöket és székrekedést más bélbetegség, ételallergia, ételintolerancia is okozhat, amelyeknek szintén megvan a speciális diétája, ami segít megszüntetni a panaszokat – hívta fel a figyelmet Sárdi Krisztina.