A győztes süteményt készítői olyan édességet képzeltek el, amelyet nem kell "elmagyarázni" a közönségnek. A desszert alapja egy Sacher-típusú piskóta mandulaliszttel, karamellás csokoládéval, a mandulás krém alapja pedig a fehér csokoládé, állagát tekintve "félúton" van a mousse és a főzött krém között. A sütemény belseje kétféle őszibarack kompótból áll: az alsó, bazsalikomos rétegre egy klasszikus állagú és ízvilágút tettek - mondta Háfra Kati, a Bolka Desszert Butik tulajdonosa.
A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (Csésze) tavaly írta ki először a Budapest desszertje versenyt, amelyet nemcsak a szakma ismert el, hanem hatalmas közönségsikert is aratott - idézte fel a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba, a Csésze elnöke, az Édes Napok társtulajdonosa. A zsűrizéskor a legfontosabb szempont az volt, hogy a nyertes termék finom legyen, de fontos cél volt, hogy a magyar cukrászati hagyományok ismét az érdeklődés fókuszába kerüljenek - jegyezte meg.
Füleky György, a Csésze alelnöke, az Édes Napok társtulajdonosa hozzátette, hogy a Budapest desszertje verseny aktuális tematikáját mindig az előző győztes határozhatja meg: idén ez a barack és a mandula volt. A zsűrizés vakon zajlott, a bírálók is csak a pontszámok összesítése után ismerték meg a győztest - hangsúlyozta.