;

halfogyasztás;

Illusztráció

- 328 ezer kiló ragadozót esznek meg évente a magyarok

Továbbra is idényjellegű a magyarok halfogyasztása; leginkább karácsonykor és húsvétkor vásárolnak, többnyire pontyot. Nő viszont a kereslet a feldolgozott, konyhakész halászati termékek iránt.

A hazai tógazdaságokban a haltermelés mennyisége 22 541 tonna volt tavaly – írta a Magyar Hírlap az agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) lehalászási jelentése alapján. A magyarországi tógazdasági haltermelés meghatározó részét hosszú évek óta ugyanaz a három régió adja: Dél-Dunántúl, Észak-Alföld és Dél-Alföld. Tavaly – ahogy jellemzően a korábbi években is – Hajdú-Bihar megyében termelték a legtöbb halat. 

A magyarországi tógazdasági haltermelés fő halfaja is a ponty, amely a tógazdaságokban termelt étkezési halak 79,5 százalékát tette ki tavaly is. A hektáronkénti szaporulat összesen 595 kilogramm, az egy hektárra vetített pontyszaporulat 481 kilogramm volt 2018-ban. Az AKI jelentése arra is kitér, hogy a növényevő halfajok közül az amur a lehalászott étkezési célú mennyiség 3,3 százalékát, a busa 9,5 százalékát adta tavaly. A megtermelt étkezési méretű értékes ragadozóhalak (csuka, harcsa, süllő) lehalászott mennyisége 2018-ban 328 tonna volt, ami az előző év adatához képest 15 százalékos bővülést mutatott. A tógazdaságokban a horgásztatással értékesített hal mennyisége 209,3 tonna volt 2018-ban, ami 26 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi, 282,5 tonnához képest. Halgazdálkodási vízterület telepítésére 2018-ban 1745 tonna halat értékesítettek a termelők.  

Az AKI jelentéséből az is kiderült, hogy az elmúlt néhány év során nem változott a magyarországi halhús keresletének erős idényjellege; leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakban vásárolnak halat a hazai fogyasztók.

A feldolgozott, illetve konyhakész halászati termékek iránt viszont egyre inkább nő a kereslet. Az ágazat képviselői és az agrártárca folyamatosan törekszik a halfogyasztás és a fogyasztói bizalom növelésére. Ezt a célt szolgálja a fogyasztási célú hal áfatartalmának 2018. január 1-jétől 27 százalékról öt százalékra való mérséklése is. Magyarországon 

az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás mértéke öt–hét kilogramm között mozgott az elmúlt néhány évben, ami jelentősen elmarad az Európai Unió átlagától (23–25 kilogramm/fő/év) és a világátlagtól (húsz kilogramm/fő/év) is.

 A hazai lakosság jellemzően a 1,5–2 kilogrammos pontyot keresi, és a kereskedői elvárások is ezt az átlagsúlyt tartják ideálisnak a gazdaságos feldolgozáshoz.

Vegyesen alakult a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.