"Kevés gyermekorvos véli úgy, hogy a túlsúly és az elhízás következményei már egész kicsi korban jelentkeznek, tanulmányunk azonban azt mutatja, hogy tévednek. És ez akadályozza a probléma megelőzését és kezelését" - idézte közleményében a folyóiratot kiadó Európai Kardiológiai Társaság.
Először négy-, majd hatéves korukban vizsgáltak meg 1796 gyereket a Madridi Autonóm Egyetem tudósai Inaki Galán vezetésével, tanulmányuk a European Journal of Preventive Cardiology című szaklap friss számában jelent meg. Megmérték a magasságukat négyévesen, feljegyezték a nemüket, édesanyjuk létkörülményeit és még néhány más tényezőt. 32 gyermekorvos mérte meg a súlyukat, a haskörfogatukat és a vérnyomásukat. A vizsgálatot két évvel később megismételték.
Az adatok elemzése többek között azt mutatta meg, hogy annak a gyereknek, aki négy- és hatévesen túlsúlyos vagy elhízott volt, két- vagy háromszor nagyobb eséllyel volt magas a vérnyomása, mint normális súlyú kortársainak. Azoknak a gyerekeknek, akik négyévesen túlsúlyosak voltak, hatévesen azonban már normál súlyúak, hasonló volt a vérnyomása, mint azoknak, akiknél mindkét életkorban átlagos testtömeget mértek.
A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfontosabb kockázati tényezője - írta a tanulmányhoz fűzött kommentárjában Eero Haapala, a finn Jyväskyläi Egyetem kutatója, aki három dolgot tanácsol a kockázat csökkentésére:
elegendő mozgást
egészséges étrendet
dohányzás kerülését
Az első kettő a gyereknél is fontos.
Egy göttingeni gyermek- és ifjúsági kardiológiai prevenciós klinika vezetője, Martin Hulpke-Wette nagyon lényegesnek tartja a tanulmány eredményeit, praxisából tudja, hogy már a gyerekeknél is fontos, az egészséget befolyásoló tényező a túlsúly és a magas vérnyomás. Véleménye szerint sürgős politikai beavatkozásra lenne szükség: sok élelmiszer - különösen azok, amelyeket kifejezetten a gyerekeknek szánnak - túl sok cukrot tartalmaz, ezt a többség nem tudja.
"Minden páciensnek táplálkozási tanácsadást kell tartanom" - hangsúlyozta Hulpke-Wette, aki hozzátette, hogy a 2-es típusú diabéteszt leginkább a helytelen táplálkozás okozza.