A cukor és a zsír mindig szóba kerül, ha a túlsúlyról van szó. A legtöbb új tanulmány szerint azonban a zsír önmagában fogyasztva nem járul hozzá a súlygyarapodáshoz, míg ugyanez a cukorról nem mondható el. Tehát a viszonylag zsíros avokádótól vagy a vajban sült lazactól nem hízunk, de például a cukros müzlivel nem érdemes fogyókúrázni – írta a Szeretlek Magyarország a Business Insider alapján.
A The Lancet folyóiratban közzétett tanulmányok közelmúltbeli áttekintése érdekében a tudósok 18 országban több mint 135 ezer embert hasonlítottak össze, akik vagy alacsony zsírtartalmú vagy alacsony szénhidráttartalmú étrenden éltek. Kiderült: az alacsony zsírtartalmú étrenden élő emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg szívinfarktus és a szívbetegség következtében. Ezzel szemben az alacsony szénhidrátbevitel mindkét betegség rizikóját csökkenti. Az eredmények annyira meggyőzőek voltak, hogy a tanulmány szerzői azt javasolják:
Egy másik, nyolc éven át tartó és közel 50 000 nőt érintő vizsgálat során a tudósok alacsony zsírtartalmú diétán élőket megvizsgálva azt találták, hogy egyrészt nem igazán fogytak tőle, másrészt azt sem látták, hogy csökkent volna az emlőrák, a vastagbélrák vagy a szívbetegségek kialakulásának kockázata.
A baj az, hogy amikor valaki alacsony zsírtartalmú étrendre vált, sokszor olyan késztermékeket választ, amelyek tele vannak cukorral és szénhidrátokkal, miközben a tanulmányok arra utalnak, hogy ezek erősen kapcsolódnak a súlygyarapodáshoz. Tehát bár az "alacsony zsírtartalmú" termékeket súlycsökkentőkként ajánlják, ezek sokkal nagyobb mértékben vezethetnek hízáshoz, mint egy zsírban gazdag, de kevés finomított szénhidrátot tartalmazó termék.