Tíz év után megújult Kanada hivatalos táplálkozási ajánlása, amelyet tudományos alapokon, az élelmiszeripari nyomástól elhatárolódva alkottak meg – írta a Tudatos Vásárló. A 62 oldalas dokumentum szerint nem az egyes adagok méretén van a hangsúly, hanem az arányokon. Az ajánlás a tápanyagdús nyersanyagok, ételek fogyasztására buzdít, a javaslat szerint a tányér felét zöldségek és gyümölcsök, negyedét fehérjedús alapanyagok, negyedét pedig teljes értékű gabonafélék (teljes kiőrlésű kenyér és tészta, bulgur) kellene, hogy alkossák.
A kerülendő vagy lehetőleg minél kisebb mértékben fogyasztandó élelmiszerek listáján a cukros üdítőitalok, a sütemények, az alkohol, a só és a telített zsírok szerepelnek. Az ajánlás arra buzdítja a kanadai lakosságot, hogy fehérjeforrásként részesítsék előnyben a növényi eredetű táplálékokat, bár nem tartja egészségtelen élelmiszernek a tejet, a 2007-es ajánláshoz képest jelentősen csökkent a fogyasztásra javasolt mennyisége. Fehérjeforrásként magvakat, hüvelyeseket, tofut és halat javasol, a tejtermékeket csak egy pohár natúr joghurt képviseli.
Újszerű része az anyagnak az étkezés módja is, mert mint írják: „az egészséges étkezés nem merül ki abban, hogy mit eszünk”. A készítői azt ajánlják, a kanadaiak fókuszáljanak az otthoni főzésre és a családi, baráti körben történő étkezésre. A szülőket pedig a példamutatásra és az ételkészítési ismeretek, a követendő étkezési kultúra átadására biztatják. Az ajánlás tudatosságra is buzdít: az élelmiszercímkék gondos átolvasása, a reklámokkal szembeni szkepticizmus és a keletkező szemét csökkentése is szerepelnek benne.
Az ajánlásban külön rész foglalkozik azzal, hogy az egészséges étkezést az alacsony jövedelmű családoknak is elérhetővé kellene tenni. Mint írják, ha a közétkeztetésben is jellemzővé válna a zsiradék-, cukor-, és sócsökkentés, az nagyban segítené a lakosság egészségi állapotát. Akár tantervbe épülő főzés oktatással, a gyerekek könnyebben megtanulhatnák, hogyan étkezzenek egészségesen.