A karácsonyi időszakban mintegy 6 milliárd forintért vásárolnak szaloncukrot a magyarok, a szinte kizárólag Magyarországon készülő édességből a tengerentúlra is visznek a gyártók.
Az Inforádiónak Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke elmondta, hogy 3500 tonnás piacról beszélhetünk.
A rendelkezésükre álló adatok alapján közölte, hogy a fogyasztók „tűréshatára” a szaloncukor kilóárát illetően mintegy 2000 forint. Szavai szerint a mikulásszezonban 4 milliárd forintot költenek, de a szaloncukorért 6 milliárdot is kifizet a magyar.
Egy-egy termék esetében árstabilitás van, összességében viszont növekedett a piac értéke, mivel a fogyasztók elmozdultak a drágább, minőségibb termékek felé – mondta Sánta Sándor, hozzátéve, hogy a piac 10 százalék fölötti mértékben bővült.