Bioritmus;mogyoró;dió;

Illusztráció

- Már napi 10 gramm dió „csodát” tehet

A dió és mogyoró sok fehérjét tartalmaz, fogyasztásuk jótékony hatású lehet több betegség megelőzésében.

Egy új kutatás szerint a csonthéjas gyümölcsök csökkentik a halálozást és mérséklik több olyan krónikus betegség kialakulásának kockázatát, mint például egyes légúti betegségek, cukorbetegség, daganatos betegségek, úgynevezett neurodegeneratív betegségek, mint a sclerosis multiplex - olvasható az EgészségKalauzon.

Az International Journal of Epidemiologyszaklapban megjelent tanulmány egy vizsgálatot elemez, amelyben a holland úgynevezett Netherlands Cohort Study adatait dolgozta fel, amelyben 120 ezer holland 55-69 éves ember dió-, mogyoró- és mogyoróvaj-fogyasztását követték 1986-tól napjainkig.

"Meglepő tapasztalat volt, hogy már a rendszeres napi kb. 15 g körüli dió vagy mogyoró fogyasztása csökkentette a halálozási arányokat"– említi Pet van den Brandt professzor a vizsgálat vezetője.

Nagyobb mennyiség azonban már nem csökkentette tovább a halálozás kockázatát. Ezeket az eredményeket megerősítette egy másik utólagos elemzés, amelyből kimutatható volt, hogy a légúti és daganatos betegségekből adódó mortalitás is hasonló módon csökkent.

A dió sok esszenciális tápanyagot: rostot, fehérjét, ásványi anyagokat, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, antioxidánsokat tartalmaz. A Nutrients című szaklapban megjelent 2010-es vizsgálat szerint "egyedi összetétele alapján a dió igen hasznos, jótékony hatással rendelkezik. Epidemiológiai vizsgálatok szerint fogyasztása csökkenti a koszorúér-betegség kialakulásának gyakoriságát, mérsékli az epekövek kialakulását."

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kutatói földi mérésekkel és elméleti elemzésekkel készülnek a marsjáró adatainak értelmezésére - közölte a Magyar Tudományos Akadémia.