Bioritmus;kávé;

Illusztráció

- Hiába drágul ez az ital, nem tudnak az emberek leállni vele, "genetikusan" isszák

"Sejtszinten" dől el, hogy szeretjük-e a kávé keserű ízét vagy sem - derült ki egy új tanulmányból.

Mint megírtuk, a kereslet növekedése és a klímaváltozás következtében hosszú távon emelkedik a kávé ára. Az ital kedvelői vélhetően ennek ellenére sem fogják majd vissza a fogyasztását, ugyanis a HáziPatikán ismertetett új tanulmány szerint genetikailag meghatározott, hogy szeretik a keserű ízét. Ennek inkább figyelmeztető jelzésnek "kellene lennie", hogy akár az ital árthat is

"Már az első korty után ösztönösen ki kellene köpni."

Ennek ellenére sokan nemcsak az élénkítő hatása miatt isszák, hanem az ízét is kifejezetten kedvelik. A kutatók több mint 400 ezer brit ember bevonásával készült tudományos munkájának eredményei azt mutatják, hogy minél érzékenyebb valaki a kávé keserű ízére, annál jobban szereti azt, illetve annál több kávét iszik. Ez az érzékenység egy génváltozat miatt alakul ki. 

"Azt várnánk, hogy a kávé keserű ízére érzékenyebb emberek kevesebbet fogyasztanak ebből az italból. Meglepő módon azonban nem ez a helyzet - egy különös tanulási folyamat révén megváltoznak a dolgok. Azok, akik érzékenyebbek a keserű ízre, valahogy megtanulták jó dolgokkal összekapcsolni azt.- mondta a chicagói Northwestern Egyetemen oktató Marilyn Cornelis, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók hosszú ideje tanulmányozzák már a keserű ízt, de a jelenség pontos mechanizmusát még nem ismerik. 

Az Alzheimer-kór az egyik legrejtélyesebb és legfélelmetesebb betegség a gyakran a „mindent elpakoló öregúr” kifejezéssel is jellemzett agyi elváltozás.