Mint megírtuk, a kereslet növekedése és a klímaváltozás következtében hosszú távon emelkedik a kávé ára. Az ital kedvelői vélhetően ennek ellenére sem fogják majd vissza a fogyasztását, ugyanis a HáziPatikán ismertetett új tanulmány szerint genetikailag meghatározott, hogy szeretik a keserű ízét. Ennek inkább figyelmeztető jelzésnek "kellene lennie", hogy akár az ital árthat is
Ennek ellenére sokan nemcsak az élénkítő hatása miatt isszák, hanem az ízét is kifejezetten kedvelik. A kutatók több mint 400 ezer brit ember bevonásával készült tudományos munkájának eredményei azt mutatják, hogy minél érzékenyebb valaki a kávé keserű ízére, annál jobban szereti azt, illetve annál több kávét iszik. Ez az érzékenység egy génváltozat miatt alakul ki.
A kutatók hosszú ideje tanulmányozzák már a keserű ízt, de a jelenség pontos mechanizmusát még nem ismerik.