Daniel B. Müller professzor és munkatársai a Sustainability című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban azt vizsgálták, hogyan változott a lakosság a világ 186 országában 1975 és 2014 között - írta az MTI.
Az első jelenség azt jelenti, hogy növekszik az élelem iránti kereslet. A második azonban némiképp ellensúlyozza az elsőt. A kutatók kimutatták, hogy 2014-ben egy átlagos felnőttnek 14 százalékkal volt több a súlya, 1,3 százalékkal volt magasabb és 6,2 százalékkal idősebb, mint 2014-ben, emellett 6,1 százalékkal több energiára volt szüksége. A szakemberek szerint ez a folyamat a világ legtöbb országában folytatódni fog.
Emiatt az emberek fogyasztása globálisan 129 százalékkal nőtt, amelyért a lakosság növekedése 116 százalékban, a növekvő magasság- és súly 15 százalékban felelős. Az idős emberek ugyan kevesebbet fogyasztanak, de a lakosság öregedése miatt csak két százalékkal csökkent a fogyasztás. Ez a növekedés megfelel Skandinávia és Indonézia együttes élelmiszerszükségletének - hangoztatták a kutatók.
Az országok között vannak azonban jelentős különbségek, az 1975 és 2014 közötti súlygyarapodás 6-33 , az energiaigény 0,9-16 százalék között mozgott. Miközben egy átlagember Tongán 93 kilogramm, Vietnamban csak 52. Ez azt jelenti, hogy előbbinek 800 kalóriával többre van szüksége naponta, ami körülbelül négy adag zabból készült ételnek felel meg. Egyes országokban igen gyorsmértékű a növekedés. A karibi Saint Lucia szigeten 40 év alatt átlagosan 62-ről 82 kilóra gyarapodtak az emberek.
A legkisebb és a legnagyobb változások Ázsiában és Afrikában mentek végbe.
A korábbi tanulmányok nem vették figyelembe a nagy termetű emberek és idősödő társadalmak növekvő szükségleteit, amikor kiszámolták a jövőbeni élelmiszerszükségletet - hívta fel a figyelmet Felipe Vásquez, a tanulmány egyik szerzője. Ez a tanulmány fontos információkat biztosít az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) részére, amely a globális élelmiszerbiztonság elleni harcot vezeti.