Mint hogy ősszel egyre több tökféle kerül az üzletek polcaira, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívja fel a vásárlók figyelmét: a tökfélék közül nem mindegyik ehető.
- írja honlapján a hatóság. A tökfélék családjába számos – összesen mintegy 900 – faj tartozik. Köztük vannak a dekorációra használatos dísztökök is, melyek emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A bennük található kukurbitacin nevű méreganyagok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is olyan tüneteket okoz, mint a
gyomorgörcs,
hányás,
hasmenés és
kiszáradás.
Mivel a kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról.
Franciaország jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) felé, hogy jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma: elemzésük során az elmúlt öt évben 353 esetet tudtak beazonosítani, azok száma pedig évről évre növekvő tendenciát mutat. Hasonló esetekről más EU tagállamok is beszámoltak. Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzött, jó eséllyel a - Magyarországon is egyre népszerűbb - halloweenre vásárolt dísztökök miatt.