Péntek óta óriásplakátok hirdetik Érden, hogy Irma néni Magyarország legkedvesebb konyhásnénije. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) így adta a helyi közösség tudtára, hogy a gyerekek jelölése alapján Román Józsefné nyerte a menzai dolgozók országos, népszerűségi versenyét. A díjátadásra, a fővárosi Aranytíz művelődési központba az Érdligeti Általános Iskola diákjai is elkísérték az asszonyt.
Márciusban hívta közös játékra az iskolásokat az OGYÉI. Felhívásában azt kérte tőlük, hogy segítsenek rátalálni az ország legkedvesebb konyhásaira. Mutassák be, és készítsenek szelfit a legszebben tálaló, az ételt a legkedvesebben kínáló menzás nénivel/bácsival. A fotók fölkerültek az OGYÉI közösségi oldalára, ahol utána már bárki szavazhatott a jelöltekre.
A játékra 102 iskolai osztály nevezett 69 konyhai dolgozót, közülük 62 nő és 7 férfi kapott jelölést, a képekre összesen 15 300 like érkezett.
Román Józsefnét az Érdligeti Általános Iskola 6/a osztályának tanulói jelölték, a beküldött fotója mellé pedig szöveges ajánlásokat is fűztek: "Irmus néni olyan régóta dolgozik az iskola konyháján, hogy még anyukámnak is ő adta az ebédet, amikor ebbe az iskolába járt. Ő is, és én is nagyon szeretjük"; Irmus néni mindig kedves velünk, figyel ránk, érdeklődik, hogy vagyunk"; " Ha valaki éhes, bármikor kérhetünk repetát, de azt is fejben tartja, hogy ki, mit nem szeret az ennivalók közül."
Irma néniről minden leírt szó igaz. Azt mondja: valamit már tegnap sejtett, amikor a boltban többen is megszólították, hogy rászavaztak. Hinni mégsem merte, míg meg nem hallotta a nevét, hogy lépjen a színpadra. Az érdligeti iskola konyháján 1978 óta tálal, volt idő, amikor még főzött is. Már csak négy órányit van az iskolában, 11-re jár, elmossa a szállító edényeket, melegíti az ételt, aztán jönnek a gyerekek, az első csoport fél 12-re. A levest nagy tálban ő maga viszi ki az asztalukra, s amíg leteszi, elrendezi a tálat, beszélgetnek: kivel mi történt? Ízlik-e a leves?
Ez a kérdés a menzareform óta nem maradhat el. A megújított étlappal ugyanis alaposan megváltozott a választék, a krém-, a hagyma-, a brokkolilevest nehezen fogadták el. „Ha látom, hogy ódzkodnak egy-egy ételtől, azt szoktam mondani: csak egy picit vegyenek, kóstolják meg, ha nem ízlik hozzák vissza, de ha finom, szedjenek még. A gyerekek a színes ételeket szeretik, ezért sokáig csak nézték, hogy mi az a fehér színű lé a tálban? Azóta sokakat sikerült rávenni a kóstolásra, s van olyan is, aki színe ellenére is megszerette a hagymalevest is. Rögtön hozzáteszi azt is, hogy a mostani gyerekek nemigen levesesek, inkább a második fogást szeretik. A tejbegríz, a bolognai jöhet, minden mennyiségben. Régebben a mákos tészta, az aranygaluska, a paprikás krumpli meg a zsíros kenyér volt a sláger.
Bár 65 éves, még pár évet biztosan dolgozna, unokája most kezd az iskolájában, szeretné a többi gyerekkel még őt is egy-két évig etetni.
Az OGYÉI által szervezett pénteki díjátadó ünnepségre valamennyi játékban résztvevő konyhás nénit, bácsit meghívták a szervezők, az OGYÉI főigazgatója, dr. Pozsgay Csilla valamennyiüknek megköszönte a munkáját, mindannyian „Minőségi közétkeztetésért díjat” vehettek át.