Felcserélés néven indult egy program, amely minden ország számár tartalmaz tudnivalókat arról, hogyan lehet lépésről lépésre elkerülni a transzzsírok felhasználását az élelmiszerekben. „A kezdeményezés azt célozza, hogy az államok törvényekkel alapozzák meg a transzzsírok kivezetését az élelmiszerpiacról” – mondta Francesco Branca, a genfi székhelyű Élelmiszerek az Egészségért és a Fejlődésért Osztály igazgatója a CNN-nek. A mesterséges transzzsírok akkor keletkeznek, amikor növényi olajokat hidrogéneznek. Ezeket feldolgozott, sütött élelmiszerekben használják, mert így nem romlanak olyan gyorsan, mint más zsírok, és ropogósabbra sül velük az étel. Sokféle élelmiszer készítésekor használják az eljárást, illetve az azzal készült zsiradékot. Bizonyos margarinok, csomagolt csipszek, sütött pékárúk - főleg sütésre előre elkészítettek, fagyasztott élelmiszerek, tejes és nem tejes kávékrémek, krémes cukrászsütemények lehetnek transzzsírban gazdagok. A transzzsírok növelik a rossz koleszterin szintjét és csökkentik a jó koleszterin szintet. Ma már azonban léteznek olyan technológiai eljárások, amelyek alkalmazása során nem, vagy csak nagyon kismértékben keletkeznek ezek a vegyületek.
Ezeknek nagyon káros hatásuk van az egészségre, mert sok bennük a rossz koleszterin, növelik a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés, és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
A Replace magában foglalja az étrend felülvizsgálatát, egészségesebb zsiradékok használatának hirdetését, törvények meghozatalát, adóváltozásokat, a tudatosság megteremtését és növelését.
New Yorkban már folyt ilyen program 2002 és 2009 között, akkor az volt a tapasztalat, hogy a cégek nem igazán mutatkoztak együttműködőnek. „A mesterséges transzsírok felcserélése könnyű, nem szükséges az ízlést, a beszerzési lehetőségeket, vagy a költségeket megváltoztatni. Csak a szívünk fogja észrevenni a különbséget” - mondja Tom Frieden, az amerikai betegségmegelőzési és felügyeleti központ volt igazgatója. 2015 óta az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Igazgatóság három évet adott az élelmiszeripari cégeknek, hogy csökkentsék a részben hidrogénezett olajok (PHO) használatát, amelyek a fő étrendi forrásai a transzzsíroknak, mert azokat nem ítélte biztonságosnak. 2018-ra a cégek, a PHO mennyiségét 98 százalékkal csökkentették.
A transzzsírok kis mennyiségben természetes formában is előfordulnak olyan állati termékekben, mint a hús, vaj, joghurt. Az európai országok közül Dániában vezették be először a transzzsír mennyiségi szabályokat 2004-ben. Azóta ezek csaknem eltűntek az élelmiszerekből, ennek következtében 2012-2015 között 100 ezer ember körében átlagban 14,2 százalékkal csökkent a szív és érrendszeri betegségek okozta halálozások száma évente.