húsvét;sonka;

A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock

- Indul a roham a füstölt sonkáért

Több mint 6 ezer tonna füstölt áru, főleg sonka kerül a boltokba a húsvéti időszakban, körülbelül 7 milliárd forint értékben.

Ez a mennyiség az éves fogyasztás negyedét jelenti – közölte Szűcs István, a Debreceni Egyetem docense a Magyar Húsiparosok Szövetségének sajtótájékoztatóján. Továbbra is népszerű a sertéshús a magyarok körében, miközben több mint tíz éve a baromfihús fogyasztása átvette az első helyet. A csúcsidőszakban 43-44 kilogramm volt egy évben az átlagos fogyasztás a sertéshúsból. Az Európai Unióban az egy főre jutó éves fogyasztás 31-33 kg körül van, Magyarországon most 26-27 kg körüli, vagyis kevesebb az unió országok és a legfejlettebb országok fogyasztásánál, viszont magasabb a világátlagénál.

A csirke-, és a pulykamellfilé az első számú versenytársa a karajnak és a sertéscombnak. Vidéken, kisebb településeken még mindig erősebb a sertéshúsnak a pozíciója, Budapesten és a nagyvárosokban a fiatalok, szinglik, egygyermekes családok körében viszont a baromfihús az, ami részben átvette a sertéshús helyét - tette hozzá a szakember.

Szűcs István kiemelte azt is, hogy sok családban csak ilyenkor esznek füstölt sonkát, a másik tradicionális termék a tojás és a reszelt torma – a magyar torma Európában az egyik legjobb minőségű.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagból kell dolgoznia, a húságazat pedig képtelen az alapanyag és a munkabérek növekedéséből fakadó önköltség-növekedés teljes mértékű beépítésére a fogyasztói árakba - írja az infostart.hu.