Az emberek többsége rosszul használja ételek melegítésére a mikrohullámú sütőt, ezzel komolyan veszélyezteti saját maga egészségét, és persze azokét is, akiket így megmelegített étellel kínál. A Stern című német hetilap cikke szerint Alexander Prange, élelmiszerbiztonsági és mikrobiológiai professzor hívta fel a figyelmet a mikróban melegítés veszélyeire. A szakember többek között arra figyelmeztet, hogy a mikró nem melegít egyenletesen, a tányér közepén gyakran fele annyi a hőmérséklet, mint a szélén. Prange szerint a mikróban melegített ételt legalább 65 fokra kell hevíteni, ami maximális teljesítményre állítva, és a szokásos egy-két perces időnél hosszabb melegítéssel érhető el. A legjobb és legbiztonságosabb megoldásnak a sütőt nevezte.
A szakember kiemelte, a mikróban melegített, gyakran langyos, 30-40 fokos ételben nagyon könnyen elszaporodnak például a szalmonella-baktériumok. Prange hozzátette: kutatások bizonyították, hogy az otthoni fertőzések többségét a mikrohullámú sütőben helytelenül melegített ételek okozzák. Ugyanilyen fontos a professzor szerint, hogy a megmaradt ételt sosem szabad kint hagyni az asztalon, hanem a lehető leghamarabb be kell tenni a hűtőszekrénybe.