A hírek szerint lehet ugyan patront kapni a jövőben is, de eldobható formában, ami jelentősen megnöveli az árát. Így akár az is előfordulhat, hogy nem lesz gazdaságos otthon szódát készíteni. Adódik a kérdés: vajon ez kedvez a szikvízgyártóknak? – teszi fel a kérdést a feol.hu
– Nekünk eddig sem jelentett nagy konkurenciát a patrongyártás – mondta a lapnak Borók Ferenc, egy csóri székhelyű szikvíztöltő ügyvezetője. Aki igazán jó minőségű, kézműves szikvizet akar fogyasztani, az eddig is megvette.
Mi a különbség az otthoni szóda és a szikvíz között? Az otthon gyártott szóda, a szikvíztöltő szakember szerint nem más, mint buborékos csapvíz. A szikvíz több tíz méteres kútból felszívott vízből készül, amely kap egy ülepítést, hogy az apró homokot és egyéb szennyeződéseket kiszűrjék belőle. Ezután kap egy aktív szénszűrést, így megtisztítják a klórtól is. A víz minősége persze helyi adottság, egy alföldi víz más, mint a hegyekből jövő karsztvíz.
Más a szén-dioxid vízbe történő bedolgozása is, mert mi egy szaturálóval belepréseljük azt a vízmolekulák közé, míg otthon rázogatással kell a vízben elkeverni.
Borók Ferenc szerint maga alatt van a szakma, évek óta csak fogynak az üzemek, pedig még tíz évvel ezelőtt is szinte minden településen volt szikvízgyártó. Ma már csak ezer körül van számuk az országban. Az olcsó ásványvizek megjelenése nagyban hozzájárult a szikvízüzemek eltűnéséhez. A másik tény, hogy kiöregedett a szakma, a fiatalok pedig nem látnak benne üzleti lehetőséget.
Borók Ferenc amúgy bizakodó, mert a kézműves termékekre egyre nagyobb a kereslet, és mivel a fröccs hungarikum lett, ezért a komolyabb helyeken már vannak fröccsteraszok, ahol a jó minőségű szikvíz is bekerült a kínálatba.