A dönerhúsban ugyanis éppen a hozzáadott foszfát segíti a víz megkötését, összetartja a húst, hogy az stabilan álljon a nyárson, valamint késlelteti a kiszáradást és a szétesést. Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága szerint azonban a foszfát szív- és érrendszeri egészségügyi problémákat okozhat.
A portál megjegyzi: 2014-ben az Európai Parlament engedélyezte a foszfát alkalmazását különböző húskészítményekben, vagyis a döner betiltása diszkriminatív lépés lenne. Ráadásul az - szintén európai - Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint naponta 4200 mg foszfát bevitele a szervezetbe veszélytelen, egy adag döner pedig csupán 134 mg foszfátot tartalmaz. A Bild információi alapján az Európai Unióban naponta közel 500 tonna dönerhúst használnak fel, ennek 80 százaléka Németországban készül. Összesen 110 ezer munkahely sorsa függ az Európai Parlament döntésétől.