Európai Unió;döner;tilalom;

Illusztráció/AFP fotó

- Betiltaná a dönert az EU

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága nem engedélyezné, hogy a mélyfagyasztott dönerhúshoz foszfátot adjanak, amennyiben decemberben az Európai Parlament követi a bizottság döntését, az a ma ismert dönergyártás végét jelentheti - írja a street food kedvelőire - na meg sokak munkahelyére - jelentős csapást mérő hírt a Portfólió. 

A dönerhúsban ugyanis éppen a hozzáadott foszfát segíti a víz megkötését, összetartja a húst, hogy az stabilan álljon a nyárson, valamint késlelteti a kiszáradást és a szétesést. Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága szerint azonban a foszfát szív- és érrendszeri egészségügyi problémákat okozhat.

A portál megjegyzi:  2014-ben az Európai Parlament engedélyezte a foszfát alkalmazását különböző húskészítményekben, vagyis a döner betiltása diszkriminatív lépés lenne. Ráadásul az - szintén európai - Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint naponta 4200 mg foszfát bevitele a szervezetbe veszélytelen, egy adag döner pedig csupán 134 mg foszfátot tartalmaz. A Bild információi alapján az Európai Unióban naponta közel 500 tonna dönerhúst használnak fel, ennek 80 százaléka Németországban készül. Összesen 110 ezer munkahely sorsa függ az Európai Parlament döntésétől.

Csaknem 1800 fogyasztót érint az üzemzavar Nógrád megyében - informál honlapján a katasztrófavédelem.