Új típusú, gyógynövényeket és szőlőmagolajat egyaránt tartalmazó étrendkiegészítő termékcsaládot fejleszt ki a Pannonhalmi Főapátság levéltárában található receptek felhasználásával a Széchenyi egyetem mosonmagyaróvári kara, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet és a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. A termékcsaládot 856,5 millió forintból fejlesztenék ki, amelyhez 510 millió EU-s támogatást ítéltek meg. A projekt négy évig tart. Az új készítményektől azt remélik, hogy a szőlőmagolaj és a gyógynövények külön-külön többnyire ismert gyógyhatásai együttesen fokozott védelmet nyújtanak az agyi katasztrófák és az infarktus ellen, illetve bizonyos rákos megbetegedések, valamint a kiválasztási szervrendszerek kórjaival, s az allergiával szemben is védelmet nyújtanak.
Pottyondy Ákos, a pannonhalmi bencés gyógynövénykert vezetője – aki doktori értekezését a pannonhalmi világörökségi terület tájhasznosítási lehetőségeiről írta - szerint levéltárukban különböző olyan receptúrákra leltek, melyek szőlőmagolajat, s egyéb gyógynövénykivonatot tartalmaznak. Miután a szőlőmag iparszerű kinyerésének technológiával a középkorban nem rendelkeztek, a receptek későbbi korokból, az 1700-as és az 1800-as évekből származnak, mondta el a szakember. A receptek kiválasztásában,értelmezésében, értékelésében a biológus végzettségű apátsági perjel, Hortobágyi Cirill is közreműködik, akinek nagy szerepe volt a pannonhalmi teák, gyógylikőrök létrehozásában.
Pottyondy Ákostól megtudtuk, hogy az étrend-kiegészítő egyik alapanyaga az apátsági pincészet törkölyéből kinyert szőlőmag lesz. A borászatukban keletkező nagy mennyiségű törkölyt eddig leginkább virágföldek készítésére használták fel, a mostani projekt keretében viszont mindenekelőtt az új szer gyártásához alkalmazzák majd.
A kutatás-fejlesztési együttműködésre alakult konzorciumban a termék előállításának tudományos hátterét a győri Széchenyi István Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara adja. Hanczné Lakatos Erika docens, a kar általános dékánhelyettese, egyben az élelmiszertudományi tanszék vezetője érdeklődésünkre elmondta: azt vizsgálják, hogy a szőlőmagolajjal milyen reakcióba lépnek a gyógynövények, melyeket a kutató a konzorciumi szerződésre való hivatkozással nem nevezett meg. Az egyetem laborvizsgálatok alapján igazolja majd azt is, hogy a feltüntetett hatóanyagokat az előírt mennyiségben tartalmazzák-e a készítmények, s vizsgálják azok mikrobiológiai, kémiai-fizikai stabilitását A gyógynövényeket termelő cégnek pedig segítenek abban, mikor, milyen talajba ültessék a növényeket, s miképp takarítsák be a termést.
A felhasználásra szánt gyógynövények kisparcellás termesztéstechnológiai kísérleteit a konzorcium vezetője, a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt, végzi. Szajkó Lóránt vezérigazgató elmondta: a biozöldség-termesztésben szerzett tapasztalataikra alapozva vállalkoztak a termesztésre. Először azt tesztelik, hogy az adott földterületen hogyan teremnek meg a különböző gyógynövények. Az optimális feltételek kialakítása után állítják majd elő az új készítményekhez szükséges növényeket és megtanulják a hatóanyag kivonásának technológiáját.