Tállai András, az adóhivatalt is vezető államtitkár szerint az elsődleges cél, hogy a lé nélküli alkoholos gyümölcsfelhasználás esetén a hatályos szabályozáshoz hasonlóan jövedéki engedély nélkül történhessen a csokoládégyártás.
A módosító javaslatban szereplő indoklás szerint „az alkoholos lében áztatott, lecsepegtetett vagy szikkasztott és csokoládégyártáshoz felhasználandó gyümölcs bár jövedéki terméknek minősül, minimális a vele kapcsolatban elkövethető visszaélés kockázata”. A javaslat szerint ezért nincs szükség adóraktári engedélyre, és „az alkoholos gyümölcsöt előállító adóraktár az adófizetési kötelezettség alól mentesülve értékesítheti a terméket”.
Réczei Géza adószakértő szerint ideje volt már tisztázni ezt a kérdést, ugyanis az alkohollal érintett termékeket adóraktárban kell kezelni, ezért pontosítani kellett, hogy mi legyen a lé nélküli alkoholos gyümölcsökkel. „Ez nem egy klasszikus jövedéki termék, amit palackoznak, és meg lehet inni, hanem másodlagos termék, tehát érdemes ezt kivenni az adóraktári kötelezettség alól.”
A likőrrel töltött édességekre ez már nem igaz, mert itt magát az alkoholt szerzik be és használják fel.