;

étteremkritika;

Át lehet járni az étteremből a pékségbe FOTÓ: KOVÁCS ANGELIKA

- A láthatóvá tett szeretet

Még olyan éttermet nem láttam, ahol ennyire központi szerephez jut a kenyér, jó néhány fogásba is belekomponálják, és szinte mindenhez kínálják, persze többféle változatban. Igaz, ahhoz, hogy magába a Panificio il Basilico nevű étterembe bemenjen az ember, el kell jönnie a látványpékség előtt. Ez nagyon nem olyan, mint amilyenek az aluljárói sütődék. Ennek kiterjedése, jókora térfogata van, erjednek benne a jó illatú kovászok, még dugiban is van belőlük egy műanyag vödörben az asztal alatt. Ha valami baj történne a többivel, akkor is lehessen kenyeret meg péksüteményt készíteni, abból pedig számtalan fajtát, az ilyen-olyan ételérzékenységeknek megfelelően is. Egy hosszú asztal is helyet kapott a pékségben, ezen ücsörögve lehet péksütizni, és egy jókora műanyag tehénből ehhez tejet is csurgatni, de ott jártunkkor éppen elromlott a benne rejtőzködő automata.

A tágas, olaszosan laza hangulatú, dumáló, zsibongó vendégekkel teli éttermet is belengi a pékségből kiáramló illat, ahol a hajszálvékony tésztájú pizzát is sütik a spéci kemencében, négyszáz fokon, pikkpakk, 2 perc alatt kész. A falakat is díszítik a pirospozsgás, változatos formájú kenyerek, péksütemények, az embernek kedve lenne beléjük harapni úgy is, hogy sejti, jó ideje már ott dekkolnak, nyilván fogorvos lenne a kaland vége.

Szabadfi Szabolcs tulajdonos és elképesztően megszállott pék, azonban egyáltalán nem fél a kalandoktól. A kőszegi származású srác évekig élt külföldön, Ausztriában, Olaszországban, fogyhatatlan kíváncsisággal tanulta a mesterséget, és nem ritkán, ha jártában-keltében meglátott egy neki tetsző pékséget, az utcáról bekéredzkedett, barátkozott, és, hogy tanuljon, beállt dagasztani, sütni, fogásokat ellesni. Hasonlított a mesebeli vándorlegényre, aki elmegy szerencsét próbálni, megtapasztalni a világot, és élményekkel gazdagodva tér haza, hogy kamatoztassa mindazt a tudást, amit megszerzett. Még Altamurában is készített egy olyan híres kenyérfajtát, amit már az időszámítás előtt is sütöttek ott.

Szabinak, ahogy szinte mindenki nevezi, megnyerően közvetlen, olaszos a temperamentuma, élénken gesztikulál, folyamatosan ömlik belőle a szó, egyik sztorit a másikba fűzi, önironikus humorral. Sűrűn hangoztatott mondása, hogy „a pék egy művész, aki kenyérsütéssel a szeretetet láthatóvá teszi.” És ő hiába több helynek a tulajdonosa már, két és fél év alatt egész kis birodalmat épített ki, nap mint nap kovászt táplál, maga is dagaszt, süt, olykor akár egész mást mint tegnap, mert, ha meglódul a fantáziája, egyáltalán nem fogja vissza magát, szóval tényleg alkot. Miközben a számtalan megrendelőnek pontosan leszállítja, amit kértek.

Kis pékség volt a döntő kezdő lépés Budán. Aztán, amikor már az utcán is sorban álltak az emberek, kezdett helyet keresgélni a belvárosban, ahol, amikor a terasz is működik, akár kétszáz embert is le tud ültetni. De közben már Szentendrére is kapott ajánlatot, már ott is van étterme, péksége. És éppen most szombaton, a mindinkább gasztroközponttá formálódó Hold utcai piacon, ahol igen neves éttermeknek vannak kifőzdéik, nyitja meg a saját boltját. Egyik fő portékájának a gyerekkorunkat idéző, mára kissé elfelejtett, túróval töltött zsemlét szánja.

Mi viszont méretes, meglehetősen sok mindent tartalmazó hidegtállal kezdjük a kóstolót. Egy termetes kenyeret, ami fehér lisztből, és teljes kiőrlésűből is készült, raknak hozzá félig felszeletelve az asztalra. Foszlós, a héja pedig roppanós, igencsak eteti magát. A tonhaltatárt nem fűszerezik agyon, hangsúlyos marad a hal íze. A pazar kékszőlős kéksajtot vörösborban érlelték. De kapunk markáns ízű bivalymozzarellát és parmezán sajtot is. Az úgynevezett lapított szalámi hártyavékony szeletelésű, ovális alakú és csípős. A bélszín carpaccio előzékenyen elomlik a szájban. Tipikus olasz étellel, a porchettával folytatjuk, ami göngyölt malacsült, rafinált eljárással, 8-10 óra hosszat is sül, és ennek megfelelően igazán vajpuha lesz. A csirkecombot kovászolt kenyérmorzsában rántják ki. A szicíliai cannolit masni alakúra formálják, és édes ricotta túróval töltik. A serpenyős garnélákat fehérboros, fokhagymás, petrezselymes vajban sütik, és felszólítanak bennünket, hogy „kötelező” kenyérrel tunkolni a kétségtelenül elementáris zaftjukat, ami Sándor Zoltán séf munkáját dicséri. Narancshéjas ricotta tortával zárjuk a figyelemreméltó ételsort.

A Panificio il Basilico a nem túl bonyolult, de jellegzetes és finoman készített ételek és a kellemes diskurzusok helye.

*

Sorozatunkban az ország legjobb éttermeit mutatjuk be.

Sokan mondják, nincs olyan, hogy amerikai kultúra. Sokszor hallani, hogy Amerika mesterkélt, hogy plasztikus, hogy csak elszívta a különböző, például őslakos, vagy európai népek hagyományait és tudását, vegyítette és lemásolta azt, majd hollywoodi filmek formájában visszaköpte fogyasztásra. Találtam azonban olyan "titkos ösvényeket" az Egyesült Államokban, ahol szembejön veled az igaz - talán az igazi - Amerika…