Budapest világszerte híres volt patinás kávéházairól, ahová akár zenét hallgatni, akár csendes beszélgetésre vagy szemlélődésre betérhettünk. A felszabadulás után a kávéházak száma megapadt. Most azonban örömmel látjuk, hogy egyre több hajdani kávéházat adnak vissza eredeti rendeltetésének. Az eddig diákétkeztetésre használt Baross-kávéházba most ideiglenesen az Emke-kávéház telepedett. Épül a Körúton az eddig raktárnak használt Spolarich-kávéház: »Európa« névvel egy hónapon belül meg is nyílik. Rövidesen ismét járhatunk a Deák-kávéházba, amely eddig egy ktsz kesztyűüzeme volt. A főváros "képéhez" szinte hozzátartozott a régi, híres Polzmann-étterem, amelyet teljesen modernizálva, megnagyobbítva egy-két hónap múlva ismét megnyitnak. A kávéházak és éttermek konyháit modern, vadonatúj gépekkel szerelik fel. Évek óta nem volt olyan bő választék az étlapokon, mint jelenleg. A cukrászati üzem holland kakaót használ a csokoládés tészták készítéséhez. Általában jobbak a cukrász sütemények. Egyedül borban van időnként fennakadás. Ennek egyik oka: kevesebb sör, több bor fogy, azonkívül idén a bor kitűnő. Egyre ritkábban, de előfordul, hogy az eszpresszókban kifogy a kávé, viszont: 10—15 százalékkal több feketét fogyasztanak, mint tavaly.