;

Szerintem;NÉBIH;

- A felügyeletek felelőssége

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei júniusban egy dunavarsányi húsüzemben tartott ellenőrzés alkalmával 10,5 tonna penészes, döglegyektől hemzsegő, szabálytalanul tárolt, beazonosíthatatlan helyről származó, fogyasztásra veszélyes árut foglaltak le, semmisítettek meg. Pár napja egy vecsési hűtőházban katasztrofális higiéniai viszonyok fogadták az ellenőröket. 2600 kiló lejárt, ismeretlen eredetű élelmiszer megsemmisítését rendelték el. Sajnos nem ritkák az ilyen esetek! Májusban hírül adták, hogy hasonló okokból Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is két húsüzemet kellett bezárni, amelyek a helyi közétkeztetés számára is szállítottak alapanyagokat.

Az üzletek fotókon látható állapotából arra lehet következtetni, hogy az adott helyszíneken bizonyára már évek óta sem az önkormányzat, sem az állami felügyelet nem tartott ellenőrzést!  A Nébih nemes célja, hogy a „vásárló minőségi élelmiszerrel találkozzon.” Megható! Ezek az esetek azt jelzik, hogy a hivatal nem áll hivatása magaslatán, nem ellenőrzik kellő gyakorisággal az élelmiszereket előállító és forgalmazó üzemeket, ez pedig felveti a felelősséget is! A vörösiszap-katasztrófa, a devizahitel-katasztrófa, a hortobágyi lőtéren négy fiatal halálát okozó robbanás sem következett volna be, ha a felügyeletek munkájukat lelkiismeretesen végezték volna!