A III. kerületi Béres József Általános Iskolában április 17-én több mint 250 diák számolt be hasmenéssel, hányással járó megbetegedésről, a szülők este a konyhához fordultak, amely pedig jogszabályi kötelezettségének eleget téve másnap tájékoztatta az illetékes szakhatóságot.
A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályának tájékoztatása szerint a laboratóriumi vizsgálatok és a helyszíni ellenőrzés során bizonyosságot nyert, hogy a megbetegedést a nem megfelelően hőkezelt hús okozta.
A kormányhivatal korábban arról is tájékoztatott, hogy a hatóság élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki a főzőkonyhát üzemeltető vállalkozással szemben az élelmiszer-előállításra vonatkozó előírások megsértése miatt.
Az ellenőrzött 14 tálalókonyha közül (amelyekre a főzőkonyhából érkezik étel) 8 konyhával szemben indult eljárás "kisebb mértékű nem megfelelések miatt". Ezek az eljárások még folyamatban vannak - írták akkor, hozzátéve: a kormányhivatal elrendelte a főzőkonyha és a melegítőkonyhák valamennyi helyiségének nagytakarítását, ezek a munkálatok már megtörténtek.