A budapesti Zsolnay Kávéházban tartott rendezvényen Erős Antónia, televíziós személyiség, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója bejelentette, hogy immár ötödik alkalommal újra elindítják Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. A cukrászmesterek június 15-ig meg jelentkezhetnek kreatív alkotásaikkal. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által szervezett versenyen a cél nem csupán a cukormentes receptek és technológiák bevezetése a magyar cukrászatokba, hanem a figyelem felhívása az egészséges életmód fontosságára.
Ugyancsak ezt a célt tartja szem előtt a tortákat immár hagyományosan megvizsgáló WESSLING Hungary Kft. is. A független laboratórium ez alkalommal a nyertes cukrászdának ajándékként felajánlja a nemrég indult TOP-Higiénia elnevezésű vizsgálatát és minősítését. A TOP-Higiénia rendszer igyekszik hozzájárulni a hazai vendéglátás higiéniai színvonalának, hitelességének javításához.
Az idén első alkalommal az Egy Csepp Tortája verseny szervezésébe és szakmai koordinálásába bekapcsolódott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is. A sajtótájékoztatón Pleva György, a NÉBIH élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy júliustól egy az egész Európai Unióban, így Magyarországon is megszűnik a diabetikus élelmiszer fogalma. Ez a termékkör tehát eltűnik az élelmiszerüzletek polcairól, a vásárlóknak a cukormentes, csökkentett cukortartalmú és ehhez hasonló jelzőkkel ellátott élelmiszereket kell keresniük.
A hírességeket is felvonultató eseményen Erős Antónia és Szellő István bemutatták az Egy Csepp Figyelem Alapítvány programjait a Belevalók elnevezésű óvodai oktatóprogramtól a Családi Egészségnapon át a Cseppont Patikahetekig. Ezek közül az egyik legfontosabb a Magyarország Cukormentes Tortája verseny, amely nem csak a hazai mintegy másfél millió cukorbetegnek kínál alternatívát, hanem azoknak is, akik szeretik az édességet, de fontos számukra, hogy amit esznek, ne cukorral és finomított fehér liszttel készüljön. A program célja még a cukrászok egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettségének erősítése, valamint új, hozzáadott cukor nélküli receptek és technológiák bevezetése a cukrászatokba.
A verseny nyílt, olyan cukrászok is pályázhatnak, akik nem ipartestületi tagok. A nyertes torta lesz a 2016. évi Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese, amelyet elsőként augusztus 20-án kóstolhat meg a nagyközönség.