Egy új lakossági vizsgálat, mely 668 idős svéd ember bevonásával készült, általánosan elterjedt hiányt mutatott a nélkülözhetetlen tápanyagból, a szelénből. A tanulmányt végző kutatók elemezték az összes résztvevő vérmintáját, és ugyanolyan alacsony szelénszintet tapasztaltak, mint amilyen a finn lakosság körében is megfigyelhető volt az 1980-as évek elején. Ez volt az a kirívóan alacsony szelénhelyzet Finnországban, ami miatt a finn egészségügyi hatóságok bevezették a mezőgazdasági műtrágya szelénnel való kötelező dúsítását Finnországban.
A mostani svéd kutatásban a vérminták átlagosan 67,1 mikrogramm/l szelénszintet mutattak. A szakértők szerint ez nagyon alacsony és egészségügyi kockázatot jelenthet.
A testünk nem tud szelén nélkül működni
Fontos volna ellenőrizni a szelénszintet mind az embereknél, mind az állatoknál. A szelén egy esszenciális tápanyag, amely azt jelenti, hogy a szervezetünk nem képes előállítani. Ehelyett a táplálékainkból kell hozzájutnunk a szelénhez. Ha nem jutunk elég szelénhez, az negatív hatással lehet számos szelén-függő testi funkciónkra. Ezek közé a funkciók közé tartozik például az immunrendszer megfelelő működése, a termékenység, az anyagcsere, és a sejtek azon képessége, hogy megvédjék magukat a DNS-károsodásokkal szemben.
A szelenoproteinekkel való telítettség
Szervezetünk körülbelül 30 különböző olyan fehérjét (szelenoproteint) tartalmaz, melyek nem tudnak szelén nélkül működni. Az egyik legfontosabb szelenoprotein, a szeleneoprotein “P”, legalább napi 100 mikrogramm szelénbevitelt igényel ahhoz, hogy teljesen telítődjön vele a szervezet. Sem az a szelénbevitel, amely arra vezette a finn kormányt, hogy szelénnel dúsított műtrágyákat vezessen be; sem azok a szelénszintek, amelyeket a jelen svéd tanulmányban mértek, nem elegendőek ahhoz, hogy elérjék ezt a pontot. Finnországban sikerült megoldani a pótlást a műtrágya dúsítása révén. Az a kérdés, hogy a svédek mit terveznek tenni a jelen problémájukkal kapcsolatosan. Európa nagy részén alacsony a szelénszint, amely azt jelenti, hogy ez nem csupán skandináv probléma, hanem olyan gond, mely egész Európát érinti. Az Egyesült Királyságban például az elmúlt 2-3 évtizedben a felére csökkent a szelénbevitel a szakértők szerint.
Az elsődleges szelénforrások a halak, a kagylók, és a belsőségek (szív, máj, stb.) Különösen nehézkes lehet elég szelénhez jutni az étkezésekből azoknak az idős embereknek, akiknek korlátozott a táplálékbevitele vagy a vegetáriánusnak / vegánoknak. (Forrás: European Journal of Clinical Nutrition 2016 Jan;70(1):91-6)