A legfontosabb tervezett változások:
- A virsli és párizsi legalább 51 százalék húst kell tartalmazzon, szemben az eddigi 40 százalékkal.
- A krinolinnál 55 százalékra kell növelni a hústartalmat az eddigi 40 százalékról.
- A Zala felvágottnál 50-ről 60 százalékra, a csemege debreceninél 45-ről 55 százalékra, a sütni való kolbásznál 50-ről 65 százalékra kell növelni a hústartalmat.
- A téliszalámi ezentúl nem tartalmazhat rekesz- és rágóizmot.
- A máj- és májas termékekben, valamint májkrémekben a minimális májtartalom 25 százalékra emelkedik.
A tervezet pontosítaná a termékek fehérjetartalmát, és annak az állatfajnak a pontos megnevezését is, amelyből az készül. A füstölésre vonatkozó megnevezések sem maradnak viszont a mostani szinten, a műfüstöt és a füstpácot ezentúl fel kell majd tüntetni. S végül jobban figyelnének a termékek megengedett maximális sótartalmára is, valamint bizonyos árucsoportoknál a zsír- és víztartalom is változhat.
Ahogyan arról korábban beszámoltunk a WHO hét elején hozta nyilvánosságra azt a tanulmányt, amelyben rákkutató intézetek megállapították, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása megnöveli a rákos megbetegedés előfordulásának az esélyét. Hogy az új tervezet megjelenése és a jelentés között van-e összefüggés, az egyelőre nem derült ki.