A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a távirati irodán keresztül közölte: 2020-ig 5 kilogrammal szeretnék növelni Magyarországon a sertéshúsfogyasztást, ami évente átlagosan 1 kilogramm emelést jelentene. A szervezet szerint a törekvés egybeesik a nagy sertéstartó európai országok szándékával, ahol ugyancsak a sertéshús-fogyasztás növelése a célkitűzése az ágazati szakmai szervezeteknek. Ezt fogalmazták meg az IMPA tagországainak budapesti konferenciáján, hétfőn. A szervezetnek 10 ország a tagja, többek között Németország, Dánia, Hollandia, Spanyolország, vagyis Európából a legnagyobb sertéstartó országok, amelyek az unió sertésállományának mintegy 80 százalékát adják.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) rákkutató ügynöksége által hétfőn közzétett tanulmányt a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára tudománytalannak és elképzelhetetlennek tartotta. Szerinte ugyanis ezt nem támaszthatják alá egészségügyi vizsgálatok. Mint mondta, például a sertéstartás Magyarországon is alkalmazkodott a jelenlegi elvárásokhoz, és a sertések zsírtartalma a minimálisra csökkent. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a sertéshús fehérjében gazdag, koleszterint pedig jóformán nem is tartalmaz.