Az aszpirin fájdalomcsillapítóként került a piacra 1897-ben, az 1980-as években pedig kiderült, hogy hatásos az infarktus és az agyvérzés megelőzésében, sőt egyes daganatos megbetegedések ellen is védelmet nyújthat. Ezt a hatást vizsgálták meg az emésztőcsatorna minden rákos daganatára (vastagbél-, végbél-, nyelőcsőrák) a Leideni Egyetem kutatói. A tudósok szerint az aszpirin rák elleni pozitív hatásának hátterében a vérlemezkegátló hatása áll.
A vérlemezkék feladata, hogy a vérzést csomósodással és a véredény eltömítésével megállítsák. A feltételezések szerint a cirkuláló tumorsejtek az őket körülvevő vérlemezkék rejtekében játsszák ki az immunvédelmet. Az aszpirin gátolja a vérlemezkéket, így megakadályozza azt is, hogy a tumorsejtek a lemezkék segítségével védelmet leljenek az immunrendszer elől.