Bulvár;arany;kaviár;Salzburg;százezer euró;

Illusztráció/Thinkstock

- Tobzódó luxus - Kaviár arannyal dúsítva, harminc millióért

Kilónként százezer euróba, vagyis több mint harminc millió forintba kerül az arannyal dúsított kaviár, amelyet egy albínó tokhalféle ikrájából készít egy salzburgi halkereskedő.

Az arany nélküli változatot mintegy 65 ezer euróért, vagyis csaknem húszmillió forintos kilogrammonkénti áron kínálják. A salzburgi haltenyésztő, Walter Grüll egyike azon keveseknek, akik évek óta sikeresen tenyésztik ezt a halfajtát. 

Az arannyal dúsított kaviár előállítása nem könnyű, mivel az albínó tokhal tizenkét év után ívik. Az ikrát feldolgozás során két napig szárítják, így súlyának 80 százalékát elveszti. Aztán "morzsolják", majd 22 karátos arannyal dúsítják. Egy kilogramm "aranykaviárhoz" csaknem öt kilogramm ikra szükséges.  Szakértők szerint az arany erősíti az immunrendszert, a kaviár ízét pedig még intenzívebbé teszi. 

A luxuskaviárt leginkább a svájci csúcsgasztronómiában használják fel, de a salzburgi halbirtok Dubajba, Szingapúrba és Dél-Afrikába is szállít.

Vasárnap este is több ezren, egyes becslések szerint összesen 25 ezren demonstráltak Görögország fővárosában, Athénban és más városokban a hitelmegállapodás ellen. A parlament előtti téren a megszorítások politikájának végét követelték, mert ez a „nép elszegényedéséhez” vezet. A transzparenseken támogatásukról biztosították Alekszisz Ciprasz kormányának törekvéseit. „Támogassátok Görögországot, Görögország megváltoztatásában” – szerepelt egy transzparensen.