A Mazel Tov jószerencsét jelent, de július közepétől már egy éttermet is a zsidónegyedben. Annyira ott, hogy a vendéglő végében található is az egykori gettóból falmaradvány, amire majd emléktábla kerül. Ebben a helyben az a legizgalmasabb, hogy valami olyan, ami még nem volt Budapesten. Létrehozói tulajdonképpen rométteremnek nevezik. Azaz van benne valami a népszerű romkocsmákból, de elegánsabb azoknál, és hangsúlyos a konyhaművészet. A látogatók többsége itt eszik is.
Hajnalban már nincs teljes étlap, de úgynevezett éjjeli piták kaphatók. És mindehhez még kulturális programok, koncertek, kiállítások, gyerekeknek szóló rendezvények, de néha még balett is társul. A Zsidó Nyári Fesztivál egyik helyszínéről is szó van, Fesztiválklubnak is nevezhetnénk. A fő jelszó a tolerancia, hogy ide mindenki jöhet, cél, hogy legyenek nagy közös vacsorák, amelyeken a vendégek beleesznek egymás fogásaiba, rendelhető olyan jókora tál, ami az ilyen együtt lakmározásokat szolgálja. Kutya is bátran hozható, az állatbarátság szintén beletartozik a toleranciába. Aminek az eredménye azon is látszik, ha végignézünk a hatalmas kerten - melynek egy része fedett, és hamarosan téliesítik, fűthetővé válik -, azt látjuk, hogy valamennyi korosztály, és rengeteg társadalmi réteg tanyázik itt. Egészen fiatalok és idősek, magyarok és külföldiek szintúgy. A tanyázik szót nem véletlenül használom, sokan tényleg hosszan ücsörögnek itt, találkoznak a barátaikkal, máris törzsvendégek. Ehhez igazán jó a közeg, mutatós a látványkonyha, fontos a sok zöld, és a rafináltan hangulatos világítás, csillagokat idéző kis lámpákkal, vagy a hosszú bárpult fölött régi, veretes utcai pilácsokkal. A bárpult persze meglehetősen modern áramvonalú, a korszerű ötvöződik itt az ódonnal harmonikus egységben. Van galéria rész is, hangulatos, elkülönülésre alkalmas beszögelésekkel, ez még nem üzemel, de télre kész lesz.
Azt mondja Barna Rebeka, aki éttermek arculatának megtervezésével foglalkozik, és Vajda Márton, ő a kulturális programokért és a kommunikációért felelős, hogy egy hiánypótló helyet akartak. Úgy érezték, sokan megunták már a divatos Gozsdu udvarbeli vendéglőket, meg a belvárosi Sas utcában és környékén találhatóakat, ezekbe mind inkább külföldiek járnak. Ők tágítani akarták a kört. Azt is érezték, hogy lenne igény a romkocsmák tapasztalatait felhasználó, de nívós ételeket kínáló helyre. És hogy mennyire jól érezték, mutatja, hogy bár mi hétfő este jártunk ott, tele volt a helyiség, ahová pedig nem kevesen, maximum 350-en férnek be. Azt remélték, hétvégéken dugig lesz, de, hogy hétköznapokon is, arra nem számítottak. Sokan foglalnak asztalt előre, bár csak 60 százalékig engedik így felölteni a vendéglőt, hogy jusson hely azoknak is, akik spontán jönnek.
Az autentikus izraeli konyhát célozták meg fő profilnak. A zsidó tradíció eltér ettől, azt mondják, hogy az sok tekintetben európai, például az izraeliek nem esznek temérdek sóletet. A valódi izraeli konyha inkább a közel-keleti gasztronómiai hagyományokkal rokonítható. A tapasok közül kóstolunk a szezámmag ízét markánsan érvényesítő tahinit, paradicsom szószt és persze humust. Mindehhez házi sütésű puha pita dukál. A Mazel Tov salátában grillezett paradicsom, paprika, no meg erős paprika, fokhagyma, hagyma, korianderes olajjal fűszerezve található. Koriandert csaknem mindenbe tesznek, ez itt a védjegy. A grillezett céklát is korianderrel szórják meg. De például a kebab nyársat is korianderrel és mentával fűszerezik. Csirkecombból is készül a hús ízeit, zamatait remekül kiadó nyárs, és van olyan grillen sült finom kolbász, ami bárányt és marhát elegyít. Ránézésre kissé ijesztő, meglehetősen csúnya a grillen, héjában sült banán, bizony olyan, mintha rohadt lenne. De, ha lefejtjük a héját, alatta a sós csoki remekül összeolvad a forró banánnal. A főleg fiatalemberekből álló pincérek, akik akár rövid nadrágban is felszolgálnak, gyorsak, oldottak, közvetlenek. Egyikük a nagy sietségben megbotlik a bárpult mögött, és tányérokat, poharakat tör. Amikor látja már zuhanni a tálca tartalmát, ösztönösen és ironikus hangsúllyal azt kiáltja, hogy Mázel Tov! És ezen persze nevetni kell. Amúgy pedig tényleg úgy tűnik, hogy ennek a helynek megadatott a jó szerencse.
Sorozatunkban az ország legjobb éttermeit mutatjuk be.