Budai Vár;Mesterségek Ünnepe;

MTI Fotó: Máthé Zoltán

- Esernyők és esőkabátok színezték tarkára a Várat

Esernyők és esőkabátok színezték tarkára augusztus 20-án a budai Várat és a Bem rakpartot, hiszen a rossz idő ellenére is sokan keresték fel a Mesterségek Ünnepe programjait és a Magyar Ízek Utcáját, ahol idén határon túli ételkülönlegességeket kóstolhattak a látogatók.

A Magyar Ízek Utcájában Magyarország 2014-es, a somlói galuska ihlette tortája mellett számos házias, kézműves húskészítmény, sajt, lekvár és Szent István-napi kenyér is kapható.

A középpontban idén a külhoni magyar konyhák ételei állnak. Az erdélyi konyha jellegzetességei között kóstolhatnak a helyszínre érkezők puliszkát, tárkonyos mustárral kínált sült kolbászt, vargányás marhatokányt, báránycsorbát, vargányás és babos falatkákat és vinetát (padlizsánkrémet) is.

A Vajdaság konyháján az intenzív fűszeres ízek kedvelőit várják, akik egyebek mellett grillezett és szabad tűzön sült húsok, balkáni sült bab, pljeskavica, rác pácban érlelt jércemell, ajvárral, kajmakkal (paprikás, paradicsomos csípős mártásokkal) kínált kolbász és padlizsános lecsó közül is válogathatnak.

Az Alpokalja ételeit a sörben pácolt süldő malac és finom a sertésből készülő wurst képviseli, illetve az olyan parasztételek mint a stircelt krumpli (liszttel együtt pirított krumpli, tejföllel, aludttejjel), a dödölle (krumplis tésztagombóc tejfölösen, pirított szalonnakockákkal) és a szalonnás pirított savanyú káposzta.

A Felvidék standjainál palóc sült tarját, juhtúrós jércetokányt, tócsnit és lapcsánkát, krumplis stercet és kacsahúsos káposztát is lehet enni, a kárpátaljai konyhát pedig a káposztás hús képviseli.

Ezenkívül számos jellegzetes zöldségkrém, gyógyteák, házi méz is kapható a vásáron, de még tejfölszappant és "csodaszarvaskolbászt" is lehet kapni.

Megkóstolhatók emellett a legjobb magyar borok, pálinkák, kézműves sörök és ciderek is, a gyerekeknek pedig igazi házi gyümölcsleveket kínálnak a termelők.

Az édesszájúak házi marcipánnal és grillázzsal, az év fagylaltjával, valamint cukor- és tejmentes fagylaltokkal koronázhatják meg az étkezést.

A budai Várban a mesteremberek várják a látogatókat: a 28. Mesterségek Ünnepén a fémművesség, így a kovácsok, ékszerkészítők, harangöntők, késesek, rézművesek, tojáspatkolók és ólomkatona-készítők mutatják be tudásukat a kosárfonók, mézeskalács-készítők, gyertyaöntők, fazekasok és egyéb ősi szakmák képviselői mellett.

Az idei díszvendég Törökország, így a helyszínre érkezők megtekinthetik a török gyöngy-, üveg- és borostyánékszer-készítők, fazekasok, selyem- és gyapjúművészek alkotásait, valamint több kirgiz és üzbég kézműves mester munkáját, akik a hol eleredő, hol alábbhagyó eső ellenére is töretlen lelkesedéssel készítik és kínálják portékáikat.

Az államalapítás ünnepén immár hagyományosan a Vöröskereszt is várja az önkéntes véradókat, a fővárosban az ízek utcájánál, a Széchenyi Fürdőnél és Csepelen is.

Augusztus 20-án hagyományosan a Parlament is megnyitotta kapuit a látogatók előtt: az Országház egészen 16 óráig látogatható az állami ünnepen.

Ebben az évben sem lesz zavartalan nemzeti ünnepünk időjárása. Egy hidegfront helyeződik hazánk fölé északnyugat felől szerdán, és csak lassan vonul át fölöttünk. A fronthoz kapcsolódóan záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket átmenetileg erős vagy viharos széllökések is kísérhetnek - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentésben.