Áder szeretné, ha újra divatba jönne a halevés Magyarországon, ahol a hal felét karácsonykor eszik meg az emberek, a másik felét pedig az év többi részében. "Nekem se volt könnyű elfogadtatnom a gyerekeimmel, hogy egy héten legalább egyszer hal kerül az asztalra"- fogalmazott az államfő. A magyar ember szerinte anyagi megfontolásokból, a gasztronómiai ismeretek hiánya vagy a kényelemszeretet miatt eszik szívesebben külföldi halfajtákat, mint a pangasius, nílusi sügér. "Nálam a jó minőségű szürke harcsa és a fogas messze veri a lazacot" - jelentette ki az államfő, aki szerint nem kell nagy szakácstudomány a hal különböző féle elkészítéséhez, például ledarálva a szálkás húst kiváló halfasírtot is lehet készíteni belőle. Áder még azt is elárulta a lapnak, hogy ő se a bajai, se a szegedi halászlé mellett nem teszi le a voksát, ő ugyanis négy-öt halból készít alaplevet, ami nem a bajai fajta és mindent, amit feleslegesnek érez - zsír, bőr, szálka - kidob és csak a színhúst darálja le, amitől besűrűsödik az alaplé.