A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára hozzáfűzte: ezt bizonyítja, hogy az Ausztriában évről-évre megrendezett nemzetközi párlatversenyen a megmérettetésre benevezett magyar pálinkák idén is sikeresen szerepeltek. A salzburgi Destillatáról 188 érmet hoztak el.
Az államtitkár emlékeztetett: a pálinka nem véletlenül vált hungarikummá, ugyanis egy olyan hagyomány megtestesítője, amely egyik fontos eleme a magyarság értékeinek, kultúrájának. Ezért a magyar kormány megvédi az unióban mindazt, amit Magyarország a pálinkafőzés területén elért.
Wolfgang Lukas ügyvezető igazgató elmondta: a Destillata idei versenyére 11 ország 183 főzdéje nevezett, mintegy 1700 párlatával. Magyarországról 29 főzde 258 tétele vett részt a versengésben. A magyar főzdék összesen 188 érmet szereztek. A legsikeresebb az Agárdi Pálinkafőzde lett - 22 éremmel -, és ezzel "nemzetgyőztessé" is vált. Magyarország elnyert egy év párlata címet, továbbá 11 arany, 92 ezüst és 84 bronz érmet.
Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa az MTI-nek elmondta: az általa képviselt főzde a Destillatán már hatodszor nyerte el a "nemzetgyőztes" címet. Ehhez jó termékek és némi szerencse is szükséges - fűzte hozzá. Emlékeztetett: a cég évente mintegy 60 ezer liter 40 százalékos pálinkát állít elő. A vállalkozás éves árbevétele 350 millió forint körül mozog.
A szakember úgy becsülte: Magyarországon évente mintegy 1,7-1,8 millió hektoliterfoknyi pálinka kerül kereskedelmi forgalomba. (Egy hektoliterfok 2 liter 50 fokos pálinkának felel meg).