A másfél éve nyílt, egy kis, nem különösebben frekventált, belvárosi utcában lévő vendéglőnek névadója, Mario a lelke. Az embernek az az érzése, hogy egyszerre valamennyi asztalnál ott van, az egyiktől a másikig cikázik, mindenkivel szót vált. Törve, de jól beszéli a magyart, amibe azért olasz, néha angol szavakat is kever. Barátságosan közlékeny. Láthatóan imádja, amit csinál. Úgy tud beszélni ételekről, hogy őt hallgatva az embernek azon nyomban beindulnak a gyomornedvei.
Luxushajón dolgozott, ott ismerte meg magyar feleségét, akivel aztán nálunk telepedtek le. Több vendéglőben is megfordult, de a Da Mario-t azzal a két olasz társával nyitotta, akikkel a nevezetes Gianni-nál a Trattoria Pomo D' Oro-ban dolgoztak együtt. Aztán nemrég a társai külföldre mentek. Ettől még a séf remek, Alessandro Arena, aki 24 éve él már Magyarországon, láthattuk is érdekfeszítő műsorát a Paprika Tévén. A felesége szekszárdi, ott is működtetnek egy éttermet.
A Da' Mario-ban a konyha kimondottan tradicionális, dél-olaszországi, olyan, mint a nagymama főztje. Persze az alapanyagok zöme Olaszországból érkezik, friss hal is jön hetente kétszer. A pizza is dél-olaszországi, ami azt jelenti, hogy hajszálvékony a tésztája, mutatós, a vendéglő közepén lévő látványkemencében, faszénen sütik, és már az ínycsiklandozó, ahogy teszik rá a feltéteket. De már előtte is kapunk grissinit, sós, ropogós, finom rudacskákat bemelegítésként. Amiket aztán ehetünk a gazdag ízvilágú vegyestálhoz, amin van például jellegzetes füstölésű speck sonka, de pármai sonka is, van egészen krémes, szinte vajszerűen kenhető burrata sajt, de robiola is, ami érlelt, szintén igencsak lágy sajt. Figyelemreméltó a pikáns szalámi és a mortadella ugyancsak.
A rizotto minőségéből általában megmondható egy étterem színvonala, förmedvényesen ragacsos kulimászokat tudnak előállítani több helyütt. Itt kiváló a rizs állaga, friss a kolbász és a radicchio saláta.
A tészták közül nálam a pálmát a sütőtökös ravioli vitte el, de a házi caserecci se kutya, tán leginkább a nudlihoz hasonlítható, csak fele olyan vastag. A rántott tintahal és rák is ízletes, a rántott borjú pedig egészen elsőrangú. A panírozásához a morzsába petrezselymet, reszelt capri bogyót és fokhagymát is tesznek. Olasz éttermekben viszonylag ritkán rendelnek marha steaket, pedig ahogy most is tapasztalhattuk, a jóféle olasz marha húsa, ha gondosan készítik el, vetekszik az argentinnal.
Meglehetősen gazdag a desszert kínálat. A szuper lágy tiramisu érdekes formában, pohárban érkezik. A panna cotta kívánatosan, krémesen tejszínes, karamella mázzal a tetején. A forró, lávafolyamszerű csoki szuflé pedig málna öntettel keveredik. Lakatos Mihály pincér mindent biztos profizmussal, magától értetődően természetes közvetlenséggel szolgál fel. Ez a közvetlenség azt is feltételezi, hogy akár egy kávéra és sütire is be lehet ide térni.
A Da Mario oldott, mediterrán hangulatú hely, ahol jólesik időzni egy marconább, kevésbé barátságos ország lakóinak is.