Az ellenőrök vizsgálják a friss hús, pácolt, füstölt nyers és főtt húskészítmények, közöttük a virsli előállítását és forgalmazását, továbbá az édesipari termékeket, így a szaloncukrokat, valamint a borokat és pezsgőket – mondta a szakember egy szegedi nagykereskedelmi áruházban tartott ellenőrzésen. Az élő halat és haltermékeket árusító kereskedelmi egységekben ellenőrzik az áru származásával kapcsolatos dokumentumokat, az állatorvosi igazolásokat, a tárolási körülményeket – a vízhőmérsékletet, illetve az olvadó jég hőmérsékletét –, de megvizsgálják az állatokat is, hogy van-e rajtuk élősködő vagy sérülés – ismertette a főállatorvos. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a gyártók és forgalmazók egyre felkészültebbek – mondta el Farle Csaba. Megjegyezte: Csongrád megyében évek óta nem találtak kirívó szabálytalanságot. A november 18. óta tartó kiemelt ellenőrzés során a megyében 20 vendéglátó egységet, 77 forgalmazót és 23 termékezőállítót vizsgáltak. Jellemzően kisebb szabálytalanságok miatt kellett figyelmeztetni a cégeket, de volt olyan egység, amelynek működését a hatóság kénytelen volt felfüggeszteni. Ebben az esetben a nyáron feltárt hiányosságok közül nem mindegyiket orvosolta a vállalkozás – ismertette a szakember.